2020-02-02 20:48:06

Naši osmaši posjetili Vukovar

Učenici 8. razreda naše škole u pratnji razrednice Anamarije Gmaz i učiteljice Jasmine Martinjak Futivić bili su 27. i 28. siječnja na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru i tako sudjelovali u projektu ''Posjet učenika osmih razreda Vukovaru''. Obvezni projekt za sve osmaše u Republici Hrvatskoj provodi se od 2014. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Ministarstva hrvatskih branitelja. Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskoga rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

Prvoga su dana učenici slušali predavanje o Domovinskom ratu u kojem je učenicima Domovinski rat jasno smješten u kontekst onoga vremena, objašnjeno im je kako je napetost u bivšoj državi postupno rasla te kako dolazi do rata za obranu Domovine. Drugo predavanje usredotočeno je na samu Bitku za Vukovar. Učenici su čuli kako je ona podijeljena na 3 etape kroz koja je Hrvatska nekako odolijevala opsadi grada sve do 18. studenog 1991. godine kada su počinjeni strašni zločini nad hrvatskim braniteljima i civilima. Nakon predavanja učenici su razgledali Dvorac Eltz i Muzej vučedolske kulture uz pratnju stručnog vodiča, a večer su proveli zabavljajući se u disku. 

Prvog dana posjetili su i socijalnu samoposlugu grada Vukovara kojoj su naši učenici odnijeli namirnice koje su samoposluzi donirali učenici i djelatnici naši škole, a za što su primili i lijepu zahvalnicu Humanitarne udruge Duga koja vodi samoposlugu. 

Drugi dan boravka uz stručno vodstvo razgledali su memorijalna mjesta na području grada Vukovara: franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, Velepromet i Borovo Commerce, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, Vukovarsku bolnicu, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar (prostor bivše vojarne) te Vukovarski vodotoranj. Za kraj razgledavanja obišli su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Spomen-dom Ovčaru te se pomolili kraj masovne grobnice na Ovčari. Nakon ručka posjetili su Školu mira gdje je zaključeno da se Hrvatska u Domovinskom ratu branila i uspješno obranila te da se zalagala i da se zalaže za mir, a naši učenici su sudjelovali i u kvizu znanja o Vukovaru zajedno s predstavnicima drugih škola.

 

 


Osnovna škola Belec